Strålskydd vid röntgen

Fördelar med bly som strålskydd 

När det kommer till att säkerställa effektivt strålskydd vid röntgen är bly det mest använda materialet. Anledningen till detta är dess höga densitet och förmåga att absorbera strålning. Bly kan blockera både röntgenstrålar och gammastrålar, vilket gör det idealiskt för att skydda både patienter och medicinsk personal. 

Bly fungerar som ett barriärmaterial som minskar mängden strålning som når kroppens vävnader. Detta är avgörande för att minimera risken för strålningsinducerade skador, såsom cancer eller andra hälsoproblem som kan uppstå på lång sikt. Bly är också formbart vilket gör det möjligt att skapa skräddarsydda skydd som passar specifika behov såsom blyförkläden. 

Vid röntgenundersökningar är det viktigt att skydda personal utan att kompromissa med bildkvaliteten på röntgenbilden. Bly ger en balans genom att effektivt blockera strålning samtidigt som det tillåter tillräckligt med strålar att passera för att skapa en tydlig bild. Dessutom är bly relativt kostnadseffektivt jämfört med andra material med liknande egenskaper, vilket gör det till ett praktiskt val för många vårdinrättningar. 

sjuksköterska som kollar röntgenbilder

Varför strålskydd är viktigt 

Strålskydd är en kritisk aspekt inom medicinsk bilddiagnostik. Utan adekvat skydd kan den joniserande strålningen från röntgenmaskiner skada kroppens celler och DNA. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Effektivt strålskydd handlar inte bara om att skydda patienter under själva röntgenundersökningen, utan även om att skydda personal som kan utsättas för strålning regelbundet. Genom att använda blybaserade skyddsmaterial kan man kraftigt reducera den mängd strålning som medicinsk personal utsätts för, vilket är avgörande för deras långsiktiga hälsa. 

Strålskyddsstrategier inkluderar också att minimera exponeringen genom att använda den lägsta möjliga stråldosen som krävs för att uppnå diagnostiskt användbara bilder, samt att tillämpa principen om optimering och berättigande, vilket innebär att varje röntgenundersökning måste vara medicinskt motiverad och genomföras med optimalt skydd. 

Vi kan hjälpa er med bly till att tillverka strålskydd 

Vi på Salably har omfattande erfarenhet och expertis inom tillverkning av blybaserade strålskyddslösningar. Oavsett vad för produkter ni vill producera har vi bly till er och kan specialanpassad för era behov.

Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan stödja er med blybaserade strålskyddslösningar. Besök vår hemsida, Salably.se, för mer information och för att ta del av våra produkter och tjänster. Tillsammans kan vi säkerställa att ni har det bästa skyddet mot strålning vid röntgenundersökningar. 

Har du några frågor? eller vill komma i kontakt med oss?

Få en offert

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så fort vi kan.